cara buat jeruk pelam

Potong isi mangga mengikut citarasa masing-masing. Tiada sebarang bahan pengawet.


Jeruk Pelam 3 Bahan Tanpa Pengawet Sedap Dan Sihat Youtube Sauce Recipes Recipes Food

Kemudian sediakan bahan jeruk.

. Gaul kulit cempedak dengan garam hingga rata. Didihkan air dalam periuk. 400 g gula pasir.

Basuh buah mangga sehingga bersih. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Lalu masukkan juga es batu bila ingin menghasilkan minuman yang lebih dingin.

Apabila kulit petai bertukar warna angkat dan toskan airnya. Bila tangkai petai suam-suam terus keluarkan isi petai. May 26 2021 - Ini cara saya membuat Jeruk pelam telor.

Selepas itu toskan lagi mangga tadi dan bersihkan. Petai tadi yang dah siap diasingkan dengan kulit dimasukkan ke dalam. Gaul rata dan tuangkan ke dalam bekas berisi mangga.

Tak perlu tunggu sejuk sebab masa ini ia senang untuk keluarkan isinya. Kopek kulit buah mangga dan kemudian belah dua. Biarkan semalaman pada suhu bilik.

Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Setelah petai sedikit suam keluarkan isi dari kulit. Rendam petai yang diambil isinyadengan air biasa sajaka.

Basuh buah mangga yg dah dihiris tadi dan masukkan kedalam sebuah bekasbesen yg besar. Buang biji dalamnya dan hiris nipis buah tersebut. Senang Mudah sedap n sihat untuk dimakan.

Cara buat petai jeruk. Jerukkedondong jeruk resepijerukHi semua Selamat Datang ke RJnina- Masak ape tu. Potong kulit cempedak berbentuk kiub dan cuci bersih.

Isikan air masak yang suam separas buah yang dipotong ke dalam besen. Selepas itu masukkan ke dalam bekas dan masukkan air dan garam. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.

Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Jgn terlalu nipis nanti jeruk yg dihasilkan lembik dan tak rangup anggaran dlm 12 cm. Campur bersama simpel sirup dan air putih.

Terima kasih kepada anda yang dah subscribe channel ini. Perap selama dua hari pada suhu bilik. 2 genggam garam kasar.

Kemudian buang kulit dan bilas sekali lagi. Nak lagi mudah keluarkan isi siap-siap dari kulit. Masukkan garam dan cuka.

Kemudian bersihkan kulit cempedak dengan membuang bahagian durinya dan hanya bahagian isi putih sahaja diambil. Didihkan air dan apabila mendidih masukkan petai dan rebus. Kemudian rebus petai tadi.

Sediakan mangkuk dan masukkan garam kasar cuka dan air suam. Basuh petai hingga bersih. Masukkan air masak gula pasir garam dan cuka.

DapurBerasapUtube StepByStep ResepiMudahJeruk Mangga Asam Boi Music by. Hanya mengunaakan 3 bahan Asas sahaja. Pada proses pembuatan minuman ini siapkan beberapa jeruk manis untuk diperas menggunakan alat khusus.

Lepas dah menggelegak celurkan petai sekejap. Mula-mula panaskan air dalam periuk. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.

Kemudian masukkan ke dalam bekas atau botol bersih. Isi petai dimasukkan dalam bekas berisi air biasa. Kesegarannya pun bikin tenggorokan jadi sejuk tanpa meninggalkan rasa tidak enak setelahnya.

Bila warna kulit petai bertukar warna seperti dalam gambar angkat dan toskan airnya. Belah buah cempedak dan keluarkan isinya. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.


Pin On Jeruk Buah Cili


Pin On Recipes


Cracker Barrel S Fried Apple Recipe Pinterest


Pin On Fanpage Recipes Malaysia


Pin On Pickles


Resepi Jeruk Mangga Mudah Blog Sihatimerahjambu Makanan Buah Segar Resep Masakan


Pin On Dekorasi Rumah


Cara Buat Jeruk Mangga Paling Sedap Tanpa Guna Pengawet Jeruk Mangga Pengawetan


Garlic Hair Oil For Hair Growth Video Hair Remedies For Growth Garlic For Hair Growth Hair Oil Recipe


Pin On Jojo


Pin On Personal


Pin Di Jeruk Buah Cili


Pin On Food Savoury


Pin On Jeruk Buah Cili


Pin On Dekorasi Rumah


Pin On Recipes


Pin On Dekorasi Rumah


Pin On Jeruk Buah Cili


Cara Buat Jeruk Mangga Mango Pickle By M A K 79 Masak Apa Kita M A K Youtube Resep Jeruk Mangga

Comments

Popular posts from this blog

desain masjid dan rab

mewarna minggu sains

mewarna putra jaya